Thursday, May 10, 2012

A voltes amb Valenbisi

Pedro Miguel Sánchez Marco


Una vegada més, l'Ajuntament de València anteposa els beneficis d'una contracta per damunt dels interessos dels ciutadans i les ciutadanes. L'empresa encarregada d'explotar Valenbisi, JC Decaux, es beneficiarà de la pujada del preu dels abonaments i de l'augment de recaptació per la massiva adquisició, però estos increments no es traduiran, ni en un millor servici, ni en majors ingressos per a l'Ajuntament.

En el quadro de previsions econòmiques ja es preveia un augment espectacular del 35%, del preu de les targetes d'abonament a Valenbisi, i així ho ha proposat l'empresa quan han passat els dos primers anys estipulats amb una pujada de 18 a 24,41 euros, que immediatament ha sigut informada favorablement pel Servici de Circulació i Transports. Pareix que no s'ha discutit aspecte algun de la proposta de JC Decaux, com sol ser habitual en el PP dins d’una pràctica que, en més d'una ocasió, hi ha perjudicat les arques públiques.


Per exemple, no hi ha cap informe de l'Oficina Econòmica Financera sobre l'expedient (l’Oficina sol analitzar econòmicament les distintes propostes que li són aportades, però en este cas no hi ha hagut pronunciament). Però des del Grup Municipal Socialista exigim que, abans de la seua aprovació definitiva, existisca un pronunciament per part d'este organisme, així com de tots els servicis competents perquè els interessos dels ciutadans i les ciutadanes prevalguen sobre els particulars. Estem davant d'una abusiva pujada de preu en plena crisi, quan a la ciutadania se li està exigint enormes sacrificis.

Este increment és encara menys justificable després d'una primera anàlisi del quadro en què es basa el mateix, ja que clarament es veu que Valenbisi ha arribat al número d'abonats previst per a 2024; segons les previsions, enguany havia d'haver-hi poc més de 64.050 abonaments i s'han sobrepassat els 100.000 (en concret, 111.000), el que convertix esta pujada en un doble negoci que ningú ha discutit des del Govern Municipal. La realitat és que s’han desbordat les previsions del Partit Popular, que no creu en la necessària evolució de la nostra ciutat cap a una mobilitat sostenible i no posa els mecanismes necessaris per a aconseguir-ho.

Al contrari, el que sí està facilitant són grans beneficis a una empresa adjudicatària, sense una contraprestació adequada que faça partícip a l’Ajuntament d'eixos beneficis pel bé de la societat. Així doncs, ni existix ni s'ha proposat un cànon sobre eixos beneficis imprevistos, a pesar de tindre ja més de cent mil abonats; no es preveu augmentar el nombre de bicicletes; i donada la mala gestió del PP, si això es fera, seria el propi Consistori qui hauria de contribuir econòmicament.

A més a més, la contracta també obté beneficis perquè les cobertes de les bicicletes no estaven definides en les pliques, per la qual cosa JC Decaux dota a les seues bicicletes de cobertes massisses. El resultat és un ingrés extra per a l'empresa al baixar extraordinàriament el cost de manteniment. Un benefici extra al què cal afegir que la previsió de danys previstos per vandalisme del 30% s'ha situat entorn al 7%.

Per tant, la gestió de Valenbisi és una mostra més de com el Partit Popular no defén els interessos dels valencians i les valencianes, perquè demostra una falta de control i de seguiment de les contractes municipals en el que s'acaben anteposant els beneficis empresarials sobre l'interés general.Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE