Monday, November 29, 2021

Els Premis Cacau d’Or celebren i distingeixen els professionals de l'esmorzar

Emiliano García: “L’esmorzar forma part del nostre patrimoni com a poble, és un senyal d'identitat”


La geografia de l’esmorzar s'estén per tota la Comunitat, com venen demostrant des de 2015 els Premis Cacau d’Or, un reconeixement als locals i persones que contribueixen a mantindre viva aquesta tradició gastronòmica única a Espanya. Amb el suport de Amstel i Visit València, entitat dependent del Ajuntament de València, la comunitat digital La Cultura de l'Esmorzar organitza aquests guardons dels quals s'ha fet lliurament al Palau de L’Exposició de València. Uns premis que, sumant als locals seleccionats en aquesta setena edició, han destacat el bon fer de prop de cinquanta establiments. Són bars i restaurants de grans, mitjans i petits municipis de Castelló, Alacant i València que rendeixen tribut a aquest fet diferencial culinari, evolució del moment en què els llauradors paraven a reposar forces a mitjan matí, que s'ha convertit en un costum absolutament democràtic i transversal, practicada per totes les generacions i a l'abast de qualsevol butxaca, on es reuneixen familiars, amics i fins i tot companys de treball.


“Igual que la paella, la cultura del esmorzar és tradició, és cultura, és un punt de trobada, de reunió. Aquest particular esmorzar ha perdurat en el temps, i cada vegada té més adeptes. Es reinventa, però sempre sota les mateixes premisses, posant en valor el nostre producte de proximitat. Per això creiem que ja forma part del nostre patrimoni com a poble, i més enllà dels aliments en si, és un ritual, un senyal de pertinença i d'identitat pròpies”, ha expressat el regidor de Turisme, Emiliano García, en la gala.
De dilluns a diumenge, l’esmorzar fa que entre les 10 i les 12, l'estómac i esperit dels valencians estiga ben cuidat gràcies a una trobada al voltant de la taula en el qual la xarrada, el descans i la interacció social tenen tant pes com l'aspecte culinari. Presidit per un generós entrepà, el festí sol anar precedit d'entrants tradicionals, com els cacaus del collaret o els tramussos, i hidratat amb cervesa, sent Amstel la companya de molts dels milers d'esmorzars que recorren de nord a sud la Comunitat Valenciana. Tota una experiència gastronòmica a la qual sol posar punt final un café cremaet i en la qual receptes tradicionals i aliments de proximitat conviuen amb la innovació dels cuiners inquiets.
Enguany, la Comunitat de l'Esmorzar ha visitat al llarg dels mesos diferents locals, provant i valorant les seues propostes gastronòmiques i servei. Un intercanvi d'experiències que ha servit per a la selecció dels guanyadors dels Premis Cacau d’Or 2021.
Inclouen a Ca Mario, d'Alfondeguilla (Castelló), especialitzat en els esmorzars, amb servei únicament de 07 a 14. També a Llaurador, de Pedreguer (Alacant), un exemple de resistència, ja que van obrir just un mes abans de la pandèmia i, amb gran esforç, han aconseguit posar en peus un projecte que aposta pel producte local i la cuina tradicional.
Dels Tapes de Rafa, de Carcaixent (València), han destacat el seu excel·lent tracte al client i una proposta gastronòmica marcada per la varietat, innovació i creativitat. També s'ha vist reconegut CENTRAL BAR by Ricard Camarena, de València, per haver traslladat l'alta gastronomia a l'esmorzar, elevant aquesta aquest menjar popular i rescatant el pa de pataqueta.
De la Cantina de Ruzafa, de València, aplaudeixen l'aposta per la cultura valenciana, incorporant de la ceràmica de Manises a unes preparacions que alternen innovació amb receptes tradicionals. Mentre que de Cooperativa han valorat l'expressió de com la gastronomia pot vertebrar el territori, traslladant la riquesa gastronòmica de la comarca requenense a la capital valenciana amb una excel·lent selecció de carns a la brasa.
Paris - Els Isidros, també de València, ha sigut guardonat per ser el bressol de l’esmorzar moter. Amb més de 30 anys de trajectòria és un punt indispensable de l'esmorzar contundent en la terra de l'embotit. Mentre que de Ca Saoret, de Tavernes de la Valldigna (València) s'ha valorat el seu respecte a rajatabla del protocol esmorzador, amb una excel·lent relació entre qualitat i preu en un local carregat de valencianía.
Finalment, se suma al palmarés La Mesedora, d'Algemesí (València) amb una proposta on la innovació renova el menjar casolà i el servei, al punt d'incorporar robots al servei, tota una experiència.
Una de les característiques de l'esmorzar valencià és la presència d'una sèrie d'entrepans mítics que poden trobar-se pràcticament qualsevol bar o restaurant de la Comunitat. Al costat del Chivito, Brascada o Ciclista, Amstel s'ha proposat incloure al ‘Quart de Poblet’, en homenatge a la localitat en la qual s'assentisca, des de fa quasi 40 anys com única fàbrica d'una gran cervesera de marques activa a la Comunitat Valenciana, generant 300 llocs de treball directes i uns 12.000 indirectes, contribuint al dinamisme social i econòmic de la regió.
Una presència que li ha fet formar part de la vida dels valencians i, com no podia ser d'una altra manera, dels seus esmorzars. Per això ha volgut rendir un tribut culinari al lloc on elabora les seues cerveses i al setembre va llançar un repte al qual han respost prop de 300 restauradors, participant en una competició amb la seua pròpia recepta per a l'entrepà ‘Quart de Poblet’. El públic anat provant i votant per les seues favorites fins a formar el rànquing dels 11 finalistes (amb un empat en la desena posició), que el 18 de novembre va presentar les seues propostes a un jurat encapçalat per Ricard Camarena.
Després del tast i una deliberació marcada per la dificultat de triar només una, davant la qualitat i diversitat d'estils de totes les receptes en competició, s'ha nomenat guanyador del Premi Cacau d’Or Especial Amstel a la Cafeteria Restaurant Beluga, al carrer Arquebisbe Mayoral, 16 de València. El seu ‘Quart de Poblet’ inclou llom adobat a la planxa, acompanyat de creïlles al pobra amb ou caigut, una base de pimentons verds calfats i un toc de salsa d'allioli especial. Una recepta basada en ingredients senzills però saborosos, a l'abast de qualsevol cuiner de la Comunitat Valenciana i en una combinació sucosa, que marida perfectament amb aquesta cervesa ‘Feta a València’.
En la gala dels Premis Cacau d’Or conduïda pel periodista i agitador gastronòmic Paco Alonso, també s'ha nomenat Emorzador d’Honor a José Pío Beltrán, el que fora responsable durant anys del CSIC en la Comunitat i actual director de Casa de la Ciència.
A més, s'ha mantingut la senda iniciada en 2020 de distingir com a Dones Esmorzadores a professionals de diverses àrees que practiquen i difonen la cultura de l'esmorzar valencià, reconeixent el paper de la dona en aquesta tradició. Han rebut aquest reconeixement Carme Sendra, responsable de Oficoop, l'oficina d'atenció al cooperativista de Concoval; Ana Súria, gerent i copropietària del celler vinícola Pagament de Tharsys, presidenta de la Ruta del Vi d'Utiel-Requena i vicepresidenta de la Federació de Enoturismo de la Comunitat Valenciana; Alba Martínez (Marquesa Bandida en Twitter), influencer; Isabel Dolz, presidenta de la Unió de Consumidors de València; Paz Lloria, professora titular de dret penal de la Universitat de València; Araceli Munera, regidora de l'Ajuntament de Massamagrell; Virginia Fava, periodista de TVE; Ana Carrau, vicepresidenta de l'Associació de Joves Empresaris de València i membre fundador de l'Associació Valenciana de Startups; i Águeda Vitoria, pescadora, pastora i tuitera.
Amb elles es tanquen els Premis Cacau D’Or 2021, uns guardons que actualitzen i reivindiquen una tradició amb sabor valencià, que creix cada any, captant nous adeptes. Un fenomen dinamitzat des de la Comunitat de l'Esmorzar, que Amstel i Visit València secunden perquè suposa un impuls per a l'hostaleria i tot un atractiu culinari per a la regió.

Cercador
Enllaços
Síguenos en TwitterSíguenos en Twitter
Socialistes ValenciansSocialistes Valencians
PSOEPSOE